Új jelszó kérése
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Személyi kölcsön

Reformélelmiszerek

Fő kategória >Reformélelmiszerek

Dénes-Natura Hajdina Natur Hántolt 250g

A jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.

A hajdina igen értékes vitamin forrás

Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor).

A hajdina felhasználása

A hajdinának van egy jellegzetes "olaj" szaga, amit többszöri (3-4x-i) meleg vizes átmosással ki lehet küszöbölni. Ezután kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben kb. 20 perc után puhára főzhető. Közben érdemes kevergetni. A megfőtt hajadina ízében nagyon hasonlít a tarhonyára, ezért kiválóan helyettesíthető minden olyan ételben, melyben tarhonya szerepel. De ehetjük köretként salátákhoz, szószokhoz, sült zöldségekhez vagy akár pörkölthöz is. Ízesíthetjük bazsalikommal, izsóppal, majorannával vagy édesíthetjük aszalt gyümölcsökkel, mézzel.

Mit főzzünk a hajdinából?

A hajdinát a gabonákkal együtt szokták emlegetni, mert azokhozhasonló módon lehet felhasználni, habár nem közéjük, hanem a keserűfélék családjába tartozik. A kis háromszögletű magnak már nyersen, szárazon is erős illata van, és megfőzve is igencsak karakteresízű. Felhasználás előtt mindenképpen érdemes szűrőben, meleg vízzel alaposan átmosni. Kellemes plusz aromát kap, ha elkészítés előtt megpirítjuk. Áztatás nélkül is viszonylag hamar megfő, előzetes áztatással pedig tovább rövidíthető ez az idő; sőt, bizonyos ételekbe akár nyersen is kerülhet. Ha főszerepben nem rajongunk jellegzetes ízéért, használjuk mellékszereplőként ételeinkbe ezt az amúgy igen egészséges alapanyagot.

Dulmina konyhai praktikái a hajdina elkészítéséhez

 
245 Ft
Dénes-Natura Hántolt Zab 250g

A zab Közép-Európában őshonos. Vízzel főzve kását készítenek belőle. A zabliszt, a zablepény, ( a haggis) skót nemzeti étel.

A leggazdagabb fehérje forrás a gabonák között

A gabonák közül fehérjében a leggazdagabb, és igen könnyen elkészíthető. A zabételek nem fekszik meg a gyomrot,és nem puffasztják fel az embert. Rosttartalmánál fogva a zab elősegíti az emésztési folyamatokat, nyálkaképző anyagai védő hatással van a szervezete gyomorfalára.

 
195 Ft
Dénes-Natura Jázmin Rizs 250g

Egész dél-kelet Ázsia közkedvelt, illatos hosszúszemű rizsfajtája a jázminrizs, melyet nagy valószínűség szerint Taiföldön kezdtek először termeszteni. 12-18 hónappal a betekarítás után kell fogyasztani.

Nagyon finom, aromás rizsfajta, kiváló ázsiai ételekhez (pl. kínai ételekhez). Pároláskor a szemek megpuhulnak, egymáshoz tapadnak - így könnyen lehet pálcikával fogyasztani. Nem ajánlott sütemény készítéshez vagy rizottó típusú ételekhez.

Minél idősebb a rizs, annál szárazabb, és így több vizet vesz fel főzésnél.  

Elkészítési tipp

Egy főre 100 g rizst számoljunk, és a vizet pedig a következőképp adagoljuk: 200 g rizshez 375 ml víz, és minden következő 200 g rizshez 250 ml víz. A vízet forralja fel, majd lefedve kis lángon 7-10 percig főzze, ezután lekapcsolt állapotban fedővel lefedve egy újabb 10 percig hagyja gőzölögni.

 
265 Ft
Dénes-Natura Jázmin Rizs 500g

Egész dél-kelet Ázsia közkedvelt, illatos hosszúszemű rizsfajtája a jázminrizs, melyet nagy valószínűség szerint Taiföldön kezdtek először termeszteni. 12-18 hónappal a betekarítás után kell fogyasztani.

Nagyon finom, aromás rizsfajta, kiváló ázsiai ételekhez (pl. kínai ételekhez). Pároláskor a szemek megpuhulnak, egymáshoz tapadnak - így könnyen lehet pálcikával fogyasztani. Nem ajánlott sütemény készítéshez vagy rizottó típusú ételekhez.

Minél idősebb a rizs, annál szárazabb, és így több vizet vesz fel főzésnél.  

Elkészítési tipp

Egy főre 100 g rizst számoljunk, és a vizet pedig a következőképp adagoljuk: 200 g rizshez 375 ml víz, és minden következő 200 g rizshez 250 ml víz. A vízet forralja fel, majd lefedve kis lángon 7-10 percig főzze, ezután lekapcsolt állapotban fedővel lefedve egy újabb 10 percig hagyja gőzölögni.

 
430 Ft
Dénes-Natura Kuszkusz 1000g

A kuszkusz észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. Egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak, sodornak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg. Mivel a munka nagyon fáradságos, a háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek, és a maradékot szétterítik száradni, mint nálunk a gyúrt tésztát.

A jó kuszkusz a készítés során többszörösére duzzad, de nem válik ragacsossá vagy csomóssá. Ha betartunk néhány alapszabályt, lágy, illatos és pergős lesz.

Kuszkusz felhasználása

  • Lapos cserépedénybe öntjük, majd fokozatosan 6 dl sós vizet keverünk bele, közben morzsolgatjuk, hogy egyenletesen szívja a vizet. Tíz percig állni hagyjuk, majd belekeverünk két evőkanál olajat. Két kézzel morzsolgatva alaposan fellazítjuk, majd 200ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre. Ekkor már erőteljesen gőzölögni fog (nagyobb mennyiségnek hosszabb idő kell). Tálalás előtt 40 gr kisebb kockákra vágott vajat dolgozunk bele (vagy két kanál olajat). A sós vizet helyettesíthetjük húslevessel is.
 
860 Ft
Dénes-Natura Kuszkusz 500g

A kuszkusz észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. Egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak, sodornak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg. Mivel a munka nagyon fáradságos, a háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek, és a maradékot szétterítik száradni, mint nálunk a gyúrt tésztát.

A jó kuszkusz a készítés során többszörösére duzzad, de nem válik ragacsossá vagy csomóssá. Ha betartunk néhány alapszabályt, lágy, illatos és pergős lesz.

Kuszkusz felhasználása

  • Lapos cserépedénybe öntjük, majd fokozatosan 6 dl sós vizet keverünk bele, közben morzsolgatjuk, hogy egyenletesen szívja a vizet. Tíz percig állni hagyjuk, majd belekeverünk két evőkanál olajat. Két kézzel morzsolgatva alaposan fellazítjuk, majd 200ºC-ra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre. Ekkor már erőteljesen gőzölögni fog (nagyobb mennyiségnek hosszabb idő kell). Tálalás előtt 40 gr kisebb kockákra vágott vajat dolgozunk bele (vagy két kanál olajat). A sós vizet helyettesíthetjük húslevessel is.
 
460 Ft
Dénes-Natura Lágy Zabpehely 250g

A lágy zabpehely "titka" a vékonyabb pehelyméret, aminek köszönhetően igen gyorsan főzhető, vagy a legegyszerűbben elkészítve, inkább áztatható. A müzlihez így is megfelel. A valódi kásaszerű állagot inkább az egy-két perces "főzés" adja meg. Ez természetesen csak a felforrás utáni szinte azonnali levételt jelenti inkább. Kihűlés után a hűtőben eláll több napig. Elfogyasztás előtt keverjük bele az egyéb komponenseket.

 
215 Ft
Dénes-Natura Lenmagliszt 250g

A lenmag finomra őrlésével készült. Beltartalmi értékeivel előkelő helyet kapott az Omega-3 zsírsavak második legfontosabb növényi forrásaként.
Alkalmazható székrekedés kezelésére intenzív folyadékbevitellel együtt, például levesbe, joghurtba keverve. Egyéb ételekben is jól illeszkedik az egészséges étrendhez. Kenyérsütésnél, vagy pl. müzlibe keverve sokoldalú kiegészítője lehet a természetes étrendet kedvelőknek.

 
295 Ft
Dénes-Natura Lenmagpehely 250g

Pelyhesítéssel a magot tulajdonképpen szakszerűen feltárva, az emésztőnedvek számára könnyedén hozzáférhetővé tették. A mag gyógyászati célú alkalmazása sokkal inkább ezúton, tehát a mag finom, (pl. lisztes állagú) lapításával, illetve őrlésével válik lehetővé.
Ha csupán összetörik, vagy ledarálják a lenmagot, úgy a finom feltárás értékei kevésbé érvényesülnek és a mag inkább (az erőteljes oxidáció miatt) megkeseredik. Szerte a világon a pehelyszerű állag az igazán tartós és egészséges lenmagtermék.

 
260 Ft
Dénes-Natura Sárga Lencse 500g

A lencse az egyik legérdekesebb hüvelyes növény. A sárga lencse enyhén diós, édeskés ízű különlegesség.

Mire jó?
Proteinben nagyon gazdag, emellett rostokban és ásványi anyagokban is, főként vas- és magnéziumtartalma magas. Ezzel szemben kevés B-vitamint tartalmaz.
A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben.

Felhasználása:
Leginkább őrölve vagy köretként ajánljuk. Enyhén édeskés, dió ízű.

Főzése:
Főzés előtt néhány órára érdemes beáztatni. Főzési idő: hideg vízben feltéve is maximum 25 perc.
Hozzá illő fűszer: curry

Diéták:
Glikémiás indexe: 21 (alacsony)
Ha óvatosan bánunk a fűszerekkel, remek fogyókúrás étel. Candida diéta alatt is fogyasztható. Természetben előforduló formájában gluténmentes.

 
545 Ft
Dénes-Natura Zabkorpa 500g

A zabkorpa sok vízoldékony rostot tartalmaz. Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz.

A zabkorpa legfontosabb jellemzője ugyanis az, hogy valamennyi élelmiszer közül neki a legmagasabb a vízben oldódó rosttartalma, és nagy mennyiségben tartalmaz bétaglükánt.

Zabkorpa felhasználása

  • Fogyasztható joghurtban, müzliben. Ajánlott adag: 1-2 ek/nap.
 
390 Ft

Sorrend:

Webáruház készítés